Seimas po svarstymo pritaria legalizuoti naminukę rekreaciniais tikslais. Pagal Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, Kaimo turizmo verslą plėtojantys ūkininkai galėtų savo svečiams civilizuotai išvirti degtinės – ne daugiau kaip 100 litrų per metus.
Naminukės (ruginukės) įteisinimo projektą atgaivinusio Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo teigimu, Lietuvoje laikas leisti užsiimti tuo, kas ir taip daroma, tik slepiama. Pagrindiniai projekto tikslai, liberalo žodžiais, – puoselėti kulinarinį paveldą ir skatinti turizmą. „Kas geriau ir sveikiau – ar į kaimo turizmo sodybą atsivežti firminių gėrimų iš parduotuvės, ar vartoti gastronominį kultūrinį paveldą?“ – sako E. Gentvilas.
Pagal antradienį apsvarstyto įstatymo pataisas, kaimo turizmo paslaugas teikiantys ūkininkai, sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai, galėtų gaminti ir parduoti kaimo turizmo sodyboje ne didesnės kaip 65 tūrio proc. etilo alkoholio koncentracijos alkoholinius gėrimus. Naminukė turės būti nedelsiant išpilstyta į ne mažesnę kaip 0,2 litro ir ne didesnę kaip vieno litro stiklinę tarą ir pažymėta etiketėmis.
Pagal įstatymo projektą ūkininkas, likus dviem paroms iki naminukės gamybos, turės informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kiek jos virs ir kur. Išvirus per 24 valandas jis turės pranešti tarnybai tikslų pagamintą produkcijos kiekį.
Įrašykite vardą
Įrašykite el. paštą
Neteisingas el. pašto adresas
Įrašykite žinutę